Popis
Kamut je stará odrůda pšenice, která nebyla v průběhu staletí šlechtěna. Má široké využití v kuchyni. Vyrobíte si z ní celozrnnou mouku nebo ji můžete uvařit jako přílohu. Hodí se také jako zavářka či součást nádivky.
Využití:
Celozrnné karbanátky s pickles - vyzkoušejte netradiční recept z Dobrot podzim 2015 (str. 14)
zeleninový pokrm, příloha - uvařenou pšenici kamut můžete nahradit například rýži v rizotu
pomazánka - předem namočenou pšenici kamut umixujeme dohladka, přidáme med, karob, ořechový olej, vanilkový cukr a dle potřeby sójové mléko, vše vyšleháme do ideální konzistence
mouka - ze zrn si můžete pomocí mlýnku namlít vlastní celozrnnou mouku
nádivky - uvařeným zrnem můžete také naplnit rajčata, papriky nebo zelné listy
zavářka - zrno dodává jídlům strukturu, takže se dobře hodí jako zavářka do pokrmů jako jsou krémové polévky
Znovuobjeveným starodávným druhem pšenice je kamut. Pěstuje se jen na několika místech po světě a vždycky je bio. Jedná se o chráněnou značku.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 1 384 kJ / 331 kcal
Tuky: 0,9 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2 g
Sacharidy: 29,0 g z toho cukry: 2,2 g
Bílkoviny: 26,0 g
Sůl: 0,06 g
CZ-BIO-001
BIO - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
VEGAN - neobsahuje žádné suroviny živočišného původu (maso, mléko, med)
Není přislazeno cukrem, může obsahovat přirozeně se vyskytující cukry.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.