SPECIÁLNÍ VÁNOČNÍ NABÍDKA 15% SLEVA EDP 50ml + ROLL-ON 10ml V SEKCI DÁRKY - DÁRKOVÉ SADY

CHEMIE V KOSMETICE

Chemie v kosmetice: Porozumějte jí!

Koupíte si šampon na vlasy a mrknete na zadní etiketu – jenže ta je přeplněná názvy ingrediencí, o kterých jste nikdy neslyšela a jediné, co vám něco říká, je »aqua«. Jak se ale vyznat v tom, co může být škodlivé a co ne?

Přírodní?

Mnoho výrobků se ohání přírodními výtažky z různých druhů ovoce či rostlin. Jenže to vůbec neznamená, že jsou stoprocentně přírodní! Navíc k tomu, abyste mohla vytvořit šampon s výtažkem z XY, musíte dozajista potřebovat další chemikálie. Mnohé z nich mohou způsobit i podráždění citlivější pokožce, takže by bylo dobré vědět, na co si dávat bacha. Ingredience v kosmetice se dělí na syntetické a přírodní. Podíváme se na obojí. Názvy uvádíme v angličtině, která se tradičně v chemickém průmyslu používá a kterou také najdete na etiketách většiny kosmetických produktů.

    *Adipic acid/diethylene – *přidává se do kondicionérů a také jako fixační činidlo třeba v laku na vlasy.

    *Včelí vosk – *syntetický emulgátor, často odbarvený a zbavený zápachu. Když tedy někde uvidíte reklamu na krém se včelím voskem, tak si nedělejte iluze, že ten vosk je opravdový.

    *Carbomer – *naftový derivát sloužící jako zahušťovadlo a stabilizátor. Může být i alergenní.

    *Disodium EDTA (ethylene diamine tetra acetic acid) – *syntetická chemikálie užívaná jako konzervant a antioxidant.

    *Glycol/glycerin crosspolymer – *synteticky vyrobený emulgátor derivovaný z propylen-alkoholu.

    *Methylparaben a pabaparaben – *často užívané konzervanty v kosmetice a kosmetickém průmyslu. Mohou být i karcinogenní.

    *Stearic acid – *emulgátor a zahušťovadlo derivované ze zvířecího loje a dalších tuků.

    Triethanolamine (TEA) – emulgátor derivovaný z nafty. Může být i karcinogenní.

    *Ascorbic palmitane – *vitamín C, aktivní čistič s volnými radikály.

    *Extrakt ze zeleného čaje – *vyvažuje podráždění způsobené syntetickými chemikáliemi.

    *Tocopheryl acetáte - *vitamín E

    *Lecitin – *rostlinný derivát ze sojových bobů, užívá se jako ochranná péče pro pokožku i jako zahušťovadlo.

Je vaše pokožka také často podrážděná kvůli různým chemickým přísadám v kosmetických výrobcích?

autor: Lena Nevis


zdroj: Archiv Atlas.cz