U NÁS NAJDETE VELKÝ VÝBĚR PŘÍRODNÍCH A BIO CERTIFIKOVANÝCH PARFÉMŮ.

PARABENY - NEBEZPEČÍ PARABENŮ V KOSMETICE

Parabeny a k čemu vlastně jsou?

Parabeny jsou široce používané v kosmetice pro své konzervační vlastnosti. Pomáhají udržovat stabilitu a integritu kosmetických receptur bohatých na vodu tím, že zpomalují množení bakterií a plísní (které v našich výrobcích nechceme najít!). Úkolem parabenů je tedy zajistit kvalitu naší kosmetiky po co nejdelší dobu. V tomto smyslu jsou parabeny velmi efektivní. Navíc jsou jejich molekuly syntetického původu, to znamená, že jsou získány chemickým procesem v laboratoři (nepocházejí tedy z přírody). Z tohoto důvodu je jejich použití zakázáno BIO certifikovaných přípravcích (ekologické standardy) a nacházejí se pouze v konvenční kosmetice. To je výhoda pro spotřebitele certifikované BIO kosmetiky, protože parabeny mají účinky, bez kterých se raději obejdeme!

Nebezpečí parabenu pro Vaše tělo

Určitě jste o nich už slyšeli, protože používání parabenů se v posledních letech stalo velmi diskutovaným tématem a jejich nebezpečnost je stále široce studována. Bylo prokázáno, že tato látka může způsobovat riziko kožních alergií a podráždění. Ale bohužel to není největší nebezpečí této molekuly. Jelikož snadno proniká pokožkou, existuje podezření, že narušuje rovnováhu našeho hormonálního systému: tyto látky se nazývají „endokrinní disruptory“. Mnoho studií skutečně naznačuje, že parabeny urychlují stárnutí pokožky během pobytu na slunci a mohou zvýšit riziko některých druhů rakoviny, jako je například rakovina prsu. Jejich molekuly by měly být také zakázány během těhotenství, protože mohou napomáhat rozvoji obezity během života dítěte. Spousta nebezpečí, kterým se nechceme vystavovat! Naštěstí, i když se dnes různé formy parabenů stále používají kvůli jejich účinnosti a snadnému použití, ty nejškodlivější jsou již od roku 2014 zakázány (Isopropylparaben, Izobutylparaben, Fenylparaben, Benzylparaben a Pentylparaben).

Jak je zjistit v kosmetických přípravcích?

Pokud si myslíte, že by parabeny a jeho molekuly měly být z Vašich kosmetických produktů odstraněny, nebo chcete být opatrnější, dobrá zpráva! Jsou velmi snadno rozpoznatelné: končí příponou „-paraben“. Můžete například najít methylparaben nebo ethylparaben.

Ale pozor! Parabeny mohou být také medikamentózní a potravinářská aditiva a mohou se skrývat pod jinou nomenklaturou resp. názvem, jako je E214 nebo E219. Při pohledu na přísady produktů, které kupujete, proto musíte být velmi ostražití, abyste zabránili nadměrnému vystavení těmto molekulám. Ale nebojte se: v Acorelle se o třídění postaráme sami! Protože nám záleží na tom, aby jste se cítili dobře a abychom Vám mohli poskytnout co nejkvalitnější přípravky, nejsou ve složení našich výrobků přítomny žádné parabeny ani endokrinní disruptory. To Vám usnadní rozklíčování složení jednotlivých výrobků a zároveň potěšíte Vaši pokožku a uděláte i něco pro Vaše zdraví.

Produkty ACORELLE si můžete prohlédnout zde.

Acorelle_produkty_amb1

Zdroj: acorelle.fr Elsa Laparre