U NÁS NAJDETE VELKÝ VÝBĚR PŘÍRODNÍCH A BIO CERTIFIKOVANÝCH PARFÉMŮ.

CO JE PARFÉM?

Slovo parfém je definováno jako substance, extrakt nebo přípravek pro difúzi, který má příjemnou a libou vůni zvláště obsahuje-li vonné přírodní oleje extrahované z květin, dřeva či listů rostlin a stromů.

Jaké jsou druhy parfémů?

Parfémy nebo chcete-li česky vůně či voňavky se rozlišují podle procentuálního zastoupení parfémové kompozice a podle toho má vůně určitou intenzitu. Tato vonná směs je pak doplněna o koncetrovaný líh. Přírodní a BIO parfémy používají líh z 100% přírodní alkohol z řepy, který není denaturovaný a neobsahuje ftaláty a jiné kontroverzní látky.

Druhy parfémů:

Parfém má podíl vonných látek 15-40%, je tedy nejintenzivnější vůní
EDP neboli Eau de Parfum, česky parfémová voda (toaletní parfém) má podíl vonných látek 12–15 %.
EDT neboli Eau de Toilette, česky toaletní voda má podíl vonných látek 6–12 %
EDC neboli Eau de Cologne, česky kolínská voda má podíl vonných látek 4–6 %
EF neboli Eau fraîche, česky osvěžující voda je koncentrancí podobná jako Eau de Cologne až Eau de Toilette

Zásady používání

Pokud vůní aplikujeme na pokožku, je dobré vybírat si dobře prokrvená místa jako například na zápěstích, v loketních a kolenních důlcích, za ušima nebo na krku. Pokud to citíte jinak můžete experimentovat a aplikovat parfém i na jiná místa na těle. Svěží květinové vůně jsou spíše lehčí takže je třeba intenzivnější aplikace. Naopak u intenzivnějších zpravidla orientálních vůní stačí aplikovat několik kapek na zápěstí. Množství a intenzita je velmi individuální a záleží na každém jednotlivci, co mu vyhovuje. Zajímavé u přírodních parfémů je, že pracují velmi intezivně i Vaším tělem a reagují na něj. Vůně, která se na někom nádherně rozvoní a podtrhne jeho osobnost může na jiném zcela zaniknout. Další zajímavostí je, že vliv na vůni má i to jak se stravujeme, na osobách, které jsou vegetariáni mohou přírodní parfémy mít zcela jiný nádech než na těch, který jí maso.

Parfém se také chová jinak pokud je aplikován na oblečení a ne na pokožku. Lehčí svěží vůně může lépe vyniknout na oblečení a naopak intenzivní orientální může být vyraznější na pokožce.

‘Nošení‘ parfému

V horkých dnech jsou vhodnější svěží citrusové a ovocné vůně a v chladných obdobích můžeme volit teplé vanilkové nebo kořeněné težší parfémy. Rovněž je vhodné vyvarovat se kombinování několika vůní najednou, aby nevznikla disharmonická směs.

Trvanlivost parfémů

Přírodní a BIO parfémy jsou svým obsahem velice kvalitní takže jejich trvanlivost je minimálně 36 měsíců. Parfému nejvíce škodí světlo a tak by flakon neměl být vystavován dennímu světlu ani intenzivnímu umělému světlu ani vysokým teplotám. Na světle může barva tekutiny parfému změnit na tmavší odstín.

Složení

Kompozice parfému se skládá ze 3 částí – vrstev neboli nót, které se postupně uvolňují.

Hlava (vysoké tóny) je to první, co je po aplikaci vůně cítíme. Právě hlava parfému utváří první dojem a proto je na ni kladen velký důraz. Doba trvání hlavy se pohybuje okolo 15 minut, ale může to být také pouhých pár sekund.
Srdce (střední tóny) začínají naplno vynikat po odeznění hlavy. Voní několik hodin (2–3 hodiny).
Základ (nízké tóny), jsou ty látky parfému, které prchají velmi pozvolna. Doba trvání bývá několik hodin (3–4 hodiny).

Druhy vůní

Podle vůně dělíme parfémy do několika základních skupin – květinové, citrusové, orientální, dřevité a kožené.

Květinové vůně

Jsou jednou z nejvíce oblíbených. Hlavní složky tvoří květiny nejčastěji růže, jasmín, ylang-ylang, orchidej, konvalinky, kosatec, fialka a jiné.

Citrusové vůně

Jsou velmi svěží a lehké a hlavními složkami jsou citrusy - pomeranč, citron, berkamot, verbena, limeta a další. U pánských vůní se kombinují s dřevitými a kořeněnými tóny.

Orientální vůně

Jedná se o těžší smyslné kompozice s teplými tóny a najdeme v nich složky jako ambra, vanilka, pačuli, kadidlo, koření.

Dřevité vůně

Těmto parfémům dominují dřevité tóny jako cedrové dřevo, vetiver, santalové dřevo a další.

Kožené vůně

Jsou speciální kategorií, která zahrnuje složky napodobující vůni kůže. Často je jedná o kombinaci s tóny tabáku, dřevitých vůní nebo kadidla.